O projektu

ROKA V ROKI: opolnomočenje učiteljic in učiteljev v Evropi za spoprijemanje s kariernimi izzivi preko podpore socialnim in čustvenim kompetencam ter sprejemanju različnosti (ROKA V ROKI: opolnomočenje učiteljic in učiteljev) je evropski (Erasmus K3) projekt, oblikovan kot javno-politični eksperiment, v katerem sodeluje 11 partnerjev in 13 pridruženih partnerjev iz sedmih držav (Avstrija, Danska, Hrvaška, Nemčija, Portugalska, Slovenija, Švedska).

Projekt v ospredje postavlja učiteljice in učitelje ter jih preko razvijanja socialnih in čustvenih kompetenc ter prepoznavanja raznolikosti podpira pri učinkovitem in prožnem soočanju s kompleksnostjo njihovih vsakodnevnih izzivov znotraj razrednih in šolskih okolij. V središču je dobro počutje učiteljic in učiteljev, pri čemer so socialne in čustvene kompetence ter prepoznavanje raznolikosti orodje, ki učiteljico in učitelja najprej opremijo za skrb zase in za svoje dobro počutje in posredno za učenke in učence in njihovo dobro počutje.

ROKA V ROKI: opolnomočenje učiteljic in učiteljev je nadaljevanje uspešnega Erasmus K3 projekta, ki je bil prepoznan kot eden izmed desetih najbolj inovativnih projektov za opolnomočenje učiteljic in učiteljev v Evropi: ROKA V ROKI: Socialne in čustvene spretnosti za nediskriminatorno in vključujočo skupnost.


Opolnomočenje učiteljic in učiteljev za spoprijemanje s kariernimi izzivi preko podpore socialnim in čustvenim kompetencam ter zavedanju različnosti

ROKA v ROKI: Opolnomočenje učiteljic in učiteljev (HAND:ET) se osredotoča na učitelje_ice, saj podpira njihov razvoj socialnih in čustvenih kompetenc ter zavedanje raznolikosti (SEDA), da bi jih usposobil za kompleksnost vsakdanjega profesionalnega življenja in jim omogočil prožno spopadanje z novimi izzivi. V ospredje postavlja dobro počutje učiteljev_ic, saj poudarja, kako razvijanje kompetenc SEDA hkrati spodbuja skrb za samopomoč učiteljev_ic in daje osrednjo vlogo glasovom učiteljev_ic.

Program za razvijanje kompetenc SEDA pri učiteljih in drugem šolskem osebju znotraj projekta ROKA v ROKI: Opolnomočenje učiteljic in učiteljev se je izvajal na šolah v petih državah (Slovenija, Hrvaška, Švedska, Avstrija in Portugalska).

V tem videoposnetku soavtorica programa ROKA v ROKI, učiteljica in udeleženka programa s svojega vidika pojasnijo, kaj je v ospredju programa.